Einde oefening voor BoJo

08/07/2022 Uit Door Michael Bruijn

Een kleine twee jaar geleden lieten de toenmalige planeetstanden een gemengd beeld zien als het ging om aspectering met het geboortebeeld van Boris Johnson, de omstreden prime minister van het Verenigd Koninkrijk. Na een periode vol grotere en kleinere schandalen rondom hemzelf en zijn côterie, kondigde hij enkele uren geleden dan toch zijn ontslag aan. Wat zeggen de sterren over deze ontwikkeling?

Gehanteerde geboortedatum Boris Johnson: 19 juni 1964 om 14:00 plaatselijke tijd in New York City, Verenigde Staten. Grafiek: AstroWorx.
Boris Johnson kondigt zijn aftreden aan. 7 juli 2022 om 12:30 plaatselijke tijd in Londen, Verenigd Koninkrijk. Grafiek: AstroWorx.

Hoewel zijn premierschap een bumpy ride is geweest, kwam Johnson een tijd lang telkens opnieuw weg met allerlei grotere en kleinere controverses. Dat is ongetwijfeld te danken geweest aan de planeet Jupiter (expansie, idealisme) van Johnson’s geboortehoroscoop. Johnson’s Jupiter heeft de afgelopen jaren veel steun ondervonden. Eerst, zoals in het vorige artikel behandeld, van een langer bestaande driehoek met de lopende Saturnus, planeet van wetgeving en bestemming. Bestraald door Saturnus is Jupiter synoniem met geluk in overheidskringen, waar Johnson duidelijk van heeft geprofiteerd. Daarna was het opnieuw raak, nu door een conjunctie met Uranus, de planeet die altijd goed is voor verrassingen en plotselinge wendingen. Uranus-Jupiter staat voor onverwachte fortuinlijke wendingen, maar ook voor grillige, onbestendige euforie. Het afgelopen jaar was deze constellatie nog vol werkzaam. Intussen is zij in kracht afgenomen: de glitter en glamour is verdwenen. Jupiter wordt op dit moment door geen enkele andere planeet meer geactiveerd.

Daarnaast laten de progressies van Boris Johnson’s geboortehoroscoop momenteel de nodige beperkende factoren zien. Zijn progressieve zon staat op 26 graden Leeuw, waar momenteel Saturnus mee in oppositie verkeert, op 26 Waterman: hij heeft een kruis te dragen. Andersom staat zijn progressieve zon rond de nul graden Stier, niet ver van Johnson’s Vertex in Ram. Die Vertex is een rekenkundig punt dat als katalysator fungeert van belangrijke, lotsbestemmende ontmoetingen die ons nieuw bewustzijn brengen. Vertex in Ram geeft aan dat de impulsen van het eigen Ego moeten worden beheerst. De actuele stand van de planeet Mars rond ditzelfde punt drijft dit gegeven dezer dagen tot een climax. Tenslotte is er nog zijn progressieve Midhemel, met een graad per levensjaar nu aangeland rond elf graden Maagd, waar we Johnson’s geboortestand van Pluto, planeet van macht, onmacht en transformatie vinden.

Het moment van de abdicatie zelf laat nog een aantal interessante constellaties zien. De ascendant bevindt zich rond vijf graden Weegschaal. Een sensitief punt: er treedt verlamming en een tijd vol ongewisheid in. Mercurius en Zwarte Maan aan de midhemel onderstrepen dat er iets met vèrstrekkende maatschappelijke uitwerking wordt meegedeeld. Met de Maan als heerser van Kreeft in het eerste huis krijgt diezelfde mededeling een persoonlijk getint karakter. De planetoïde Chiron er tegenover, in het zevende huis van de openbaarheid, wijst op publiekelijk ten toon gespreide gekwetstheid.

De horoscoop van het moment staat op twee onderdelen in aspect met de horoscoop van Boris Johnson zelf. Het meest nauwkeurige aspect wordt gevormd door de Vertex (van het moment). Die Vertex vormt een exact vierkant met Johnson’s eigen Midhemel: de transformatie is onontkoombaar. Daarnaast vinden we nog een vrijwel exacte oppositie van de lopende Venus met Johnson’s Zwarte Maan in huis drie: publieke reputatie en eigenzinnig persoonlijk optreden staan op gespannen voet met elkaar.

Overigens is het interessant om te zien dat zowel Johnson zelf als het tijdstip van de bekendmaking een Weegschaal ascendant, een Kreeft midhemel en de maan in het eerste huis hebben. Weer een indicatie hoe bij Johnson’s bewind het algemene en het persoonlijke belang in elkaars verlengde hebben gelegen, ja wellicht ook te weinig gescheiden zijn geweest.

Deel deze pagina: