Chaos door noodlot en politiek falen bij aardbevingen in Turkije

12/02/2023 Uit Door Michael Bruijn
Aardbeving nabij Gaziantep, Turkije, 6.2.2023 04:17 plaatselijke tijd

In de vroege ochtend van maandag 6 februari om 04:17 plaatselijke tijd vond in Turkije een aardbeving plaats met een kracht van 7.8. Het epicentrum bevond zich in onbewoond gebied, niet ver van de stad Gaziantep. Een tweede beving met een kracht van 7.4 volgde later die dag om 13:24 plaatselijke tijd in de buurt van de stad Kahramanmaras. De derde zware beving, met een kracht van 6, vond om 15:02 plaats, nabij Göksun.

De schade en het dodental (laatste schatting: 33.000 in Turkije en Syrië) zijn enorm. Volgens de classificatie van de US Geological Survey is de schade van de eerste beving zowel economisch als qua slachtoffers van de zwaarste categorie (code Rood). Voor de tweede beving is de klassificatie Oranje en voor de derde Geel (economisch)/ Groen (slachtoffers).

Intussen gaan er stemmen op over de vraag, of de omvang van de tragedie niet te danken is aan falend overheidsbeleid. Daarbij gaat het om kwalitatief gebrekkige nieuwbouw, mogelijk gemaakt door grootschalige corruptie, rammelende wet- en regelgeving en onvoldoende toezicht. Maar ook om stelselmatige reductie door de Turkse regering van voorzorgsmaatregelen. Zo is de opgerichte Aardbevingsraad al jaren geleden opgeheven, en is de eerder opgehaalde 40 miljard euro aardbevingstaks intussen weggesluisd naar de algemene middelen. En dat terwijl algemeen bekend is dat in de regio de kans op bevingen relatief groot is: er komen tektonische platen samen.

Chaos treedt de concrete wereld binnen

Kijken we naar de horoscoop van de eerste en zwaarste aardbeving dan valt een aantal dingen op. De ascendant is 24 graden Boogschutter, een Gruppenschicksalspunkt (Döbereiner) met Uranus-Neptunus kwaliteit: er treedt een schok, een verlamming in de realiteit. Neptunus zelf staat in het functionele, concrete derde Huis in het eigen teken Vissen: de chaos komt de tastbare wereld van het hier en nu binnen. Uranus, planeet van plotselinge omwentelingen, beheerst het teken Waterman, dat het eveneens concrete tweede huis (materie in ruime zin) bezet. Waterman staat echter ingeklemd: de spits van Huis 2 staat nog in Steenbok, met Pluto er nog pal op bovendien. Alles wat met dit huis en met Waterman te maken heeft (en met de heerser Uranus) krijgt daarmee een dwangmatige, massale en onbeheersbare kwaliteit. Zowel de Zon als Saturnus staan eveneens in dit tweede huis en duiden nog eens te meer op de concreetheid van de gebeurtenis. Uranus zelf staat spits Huis vijf (energie, levenskracht), in conjunctie met de Maanknoop (noodlot, bestemming) en kardinaal op 15 graden Stier: het leven ondergaat een plotselinge en fatale omwenteling. Met de Midhemel op 14 graden Weegschaal is de uitwerking er één van legendarische kwaliteit. Heerser Venus staat in het genoemde, door Vissen en Neptunus gekenmerkte functionele derde huis: de gebouwde omgeving is aan chaos ten prooi. Venus vormt bovendien een exact kwadraat met Mars in Huis zes van de leefomstandigheden: een plotselinge verandering daarvan leidt tot breuk van het materiële en sociale bindweefsel. Venus staat bovendien op twaalf graden Vissen: een Mars-Pluto punt dat staat voor bedreiging van de domicilie en voor ingrijpende existentiële vraagstukken. En alsof dat nog niet genoeg is staat Mars, planeet van richtingloze energie en agressie, scherp op twaalf graden Tweelingen: het Mars-Saturnus Gruppenschicksalspunkt voor, opnieuw, existentiële cesuur en strijd om het bestaan. Tenslotte bevindt Chiron, planetoïde verbonden met de mythe van de schuldloos verwonde krijger, zich exact op het Imum Coeli (spits Huis vier) van vaderland, thuis en volk.

Uranus en maanknoop op het epicentrum

Waarom vond de eerste, zwaarste en fenomenologisch richting gevende eerste van de drie aardbevingen plaats op de desbetreffende lokatie? De Ortskoordinaten van Döbereiner geven een verklaring. Volgens dit systeem heeft iedere plek op aarde een positie die analoog is aan een graad van de dierenriem. Het epicentrum van de eerste beving ligt op 12 graden Stier. Dat is exact het punt waarop ten tijde van de beving het midpoint van de genoemde Uranus en Maanknoop te vinden zijn. Het epicentrum van de tweede beving bevindt zich op 2.6 graden Stier en is van deze Uranus / Maanknoop conjunctie al wat verder verwijderd. Wel staat Saturnus momenteel in spiegelpunt met deze locatie (op 26-27 graden Waterman), wat duidt op belemmering in ruime zin. Het derde epicentrum bevindt zich niet meer in Stier maar op 22 graden Ram en valt niet meer onder directe invloed van deze constellatie.

Hoe staat het met de rol van de Turkse overheid? Hoeveel schade had voorkomen kunnen worden als het risico op aardbevingen hoger op de bestuurlijke agenda was blijven staan? Dat zal giswerk blijven. Niemand kan zeggen waar de grens ligt tussen noodlot en politiek verzuim. Maar gezien de eerdergenoemde bestuurlijke manoeuvres is aannemelijk dat president Recep Erdogan en zijn regering ter verantwoording zullen worden geroepen.

Recep Erdogan, geboren 26.2.1954 in Istanbul, Turkije

Noodlot aardbeving en Erdogan vervlochten

Erdogan heeft een cocktail van Mercurius-Venus-Mars-Jupiter in zijn geboortehoroscoop: expansie, overmoed, big spending (ter illustratie: het door hem gebouwde presidentiële paleis schijnt 1.100 kamers te hebben en 800 miljoen dollar te hebben gekost). En ook: tendens sociaal omstreden te zijn. Momenteel bevindt Venus zich op dezelfde plaats in de zodiak als bij de geboorte van Erdogan. Het actuele Mars Venus kwadraat raakt dus zijn eigen samenballing van de vier genoemde planeten direct. Daarmee zal hij ongetwijfeld persoonlijk met de catastrofe verwante ervaringen opdoen (synchroniciteit) èn zullen de genoemde, met deze samenballing corresponderende kenmerken van zijn persoonlijkheid en optreden extra worden belicht.

Erdogan’s precieze geboortetijd is niet bekend. Maar met zijn progressieve Zon (een graad per levensjaar) loopt hij in elk geval momenteel over zestien graden Stier, waar (alweer) de onruststoker Uranus komende maand op de graad nauwkeurig te vinden zal zijn. Dat wijst op een bewogen periode vol hectiek, disfunctioneren en (plotselinge) veranderingen.

Dit artikel is ook geplaatst in Astrologie Heute, het grootste professionele Duitstalige magazine over astrologie ter wereld, met nog interessante aanvullende informatie van de redactie.

Deel deze pagina: