Scott Walker: ongrijpbaar, richting gevend popmuzikant

09/01/2023 Uit Door Michael Bruijn
Scott Walker bij een Nederlands televisie-optreden. Foto Wikimedia Commons

Vandaag is het tachtig jaar geleden dat Scott Walker (eigenlijk: Noel Scott Engel) werd geboren. Met de popgroep The Walker Brothers boekte hij in 1965 en ’66 op de prille leeftijd van een jaar of 23 grote successen met hits als Make It Easy On Yourself, My Ship Is Comin’ In en The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore. Met de markante, melancholieke bariton van Scott en de “wall of sound” arrangementen hadden The Walker Brothers een heel eigen geluid. Zij vormden een opvallende tegenbeweging tegen de “British Invasion” van Engelse popgroepen zoals de Beatles, die in diezelfde tijd de westerse wereld (met de VS voorop) veroverden. Walker en zijn Amerikaanse bandleden maakten omgekeerd de oversteek naar Europa en bereikten de top van de hitparades in onder meer de UK. Op een gegeven moment had hun internationale fanclub meer leden dan die van de Beatles.

Van Popster naar culthero

Even snel als het succes ontstond implodeerde de zaak weer: de band werd in 1967 ontbonden en Scott legde zich (afgezien van een korte reünie in 1974) toe op een solo carrière. Die kenmerkte zich door lange periodes van isolement en radiostilte, afgewisseld door productie van toenemend grensverleggend werk, dat hem onder kenners gaandeweg tot een culthero maakte. Bekende popmusici als David Bowie en Brian Eno verklaarden zich schatplichtig aan Walker. In 2006 verscheen de film Scott Walker: 30 Century Man, door Bowie geproduceerd. Walker overleed in 2019.

Scott Walker, 9.1.1943, 17:25, Hamilton (Ohio), USA

Hoge sensitiviteit

De Kreeft ascendant van Walker geeft een sensitieve persoonlijkheid. De maan, heerser van Kreeft, staat niet ver van de Midhemel, wat deze planeet een bovenpersoonlijke en weemoedige toets geeft: de toegang tot de eigen, individuele anima gaat niet vanzelf. De maan staat verder in aspect met Saturnus, wat dit effect bekrachtigt (Saturnus is analoog aan het tiende huis). De plaatsing van diezelfde maan in het met Kreeft verwante waterteken Vissen vergroot de sensitiviteit verder. Omdat de heerser van Vissen, Neptunus, tegelijk in het aan Kreeft analoge vierde huis staat is er sprake van een dubbele (versleutelde) Maan-Neptunus, wat nog eens een extra romantische inborst geeft. De maanfase is met rond de 46 graden die van contrair realist: iemand die innerlijk conflict creatief weet om te zetten in iets nieuws voor de massa’s. Opvallend: die maanfase heeft hij gemeen met Beatle Paul McCartney (en met Martin Luther King).

Muzikaal talent

De planeet Venus van zinnelijkheid en esthetiek vormt met Neptunus een bijna exacte, ontspannende driehoek. Dit is een bekend aspect dat dikwijls duidt op muzikale begaafdheid. Opmerkelijk is dat tijdens de opmerkelijke, jeugdige successen van Walker rond 1965 de planeet Venus zich in transit rond de geboortestand van de Venus van Walker bevond.

Met zowel de Zwarte Maan (Lilith) als Jupiter dicht bij de ascendant is de Persona van Scott Walker niet alleen sensitief, maar ook onpeilbaar en charismatisch. De zon in het publieke zevende huis beheerst het derde huis in Leeuw: ook dat wijst op communicatief charisma – èn op een bepaalde tentoongespreide eigenzinnigheid. In datzelfde derde huis staan ook nog het pars fortunae (welbevinden), de maanknoop (levensopgave) èn de planetoïde Chiron (verwonding en heling). Als Walker zingt, is er altijd een element van geluk èn van leed te horen.

Van popster naar culthero

Aanwijzingen voor legendarische werking van Walker zijn de sterke bezettingen van huis acht en huis twaalf, die duiden op activiteit achter de schermen. Met een werking die voorbij het hier en nu gaat; en voorbij het aan de persoon toewijsbare. Pluto in het tweede huis geeft grote ambivalentie ten opzichte van de massa aan: je gaat er vol in op of je distantieert je er volledig van, er is geen tussenweg. Walker’s steeds sterkere individualisering, van popster tot solitair muzikaal innovator, kan hiermee worden verklaard. En ook de positie van Neptunus speelt een rol. Deze staat zoals gezegd in het vierde huis dat de eigen, hoogstpersoonlijke, psyche of ziel omvat. In het zeven-jaars ritme volgens Döbereiner liep hij voor het eerst over deze planeet rond een jaar of 24, toen hij de schijnwerpers van hitparade en supersterrendom vaarwel zei en zich meer naar binnen keerde.

Deel deze pagina: