Mercurius is weer retro: wees alert

30/12/2022 Uit Door Michael Bruijn
Mercurius (witte lijn) maakt drie keer per jaar een retrograde beweging

Het is weer zo ver: Mercurius, planeet van bemiddeling, communicatie en informatie loopt (vanuit de aarde gezien) sinds gisteren retrograde oftewel achterwaarts door de dierenriem. Dat doet hij drie keer per jaar voor een week of drie, altijd in verschillende posities. Deze keer is hij blijven staan op 24 graden Steenbok en loopt nu terug, tot hij op 18 januari op 8 graden van datzelfde teken blijft staan. Dan is de beweging weer voorwaarts en op 7 februari loopt hij weer over het oude maximum van 24 Steenbok. De ‘schaduwperiode’ van Mercurius is begonnen toen hij het stationaire punt van 8 graden Steenbok voor de eerste keer bereikte, op 12 december. Afspraken, overeenkomsten, documenten en andere uitwisseling op of vanaf die datum kunnen vertragingen of misverstanden opleveren, met een intensivering rond 18 januari. Zaken die momenteel lijken te stokken komen nĂ¡ de 18e weer in beweging. Rond 7 februari zijn knopen ontward en oplossingen (of in elk geval helderheid) bereikt.
Bij een teruglopende Mercurius, zeker in de kernperiode (van 29.12 tot en met 18.1), is het doorgaans verstandig om, bijvoorbeeld, nieuwe contracten of de aanschaf van nieuwe electronica zo veel mogelijk uit te stellen. Misverstanden, miscommunicatie en storingen liggen steeds op de loer. Anderzijds leent de periode zich uitstekend voor het nog eens goed bestuderen en verfijnen van bestaande plannen en concept overeenkomsten.
Kijk naar je eigen horoscoop om uit te vinden door welk huis de actuele retrograde Mercurius loopt – en vind uit op welk gebied je het best een tijdelijke stap terug kunt overwegen of nog eens naar de kleine lettertjes kunt kijken.

Planet positions provided by Celestia. Image drawn in Macromedia Fireworks MX 2004 by User: Jecowa. Wikimedia Commons

Deel deze pagina: